nl_zawara_020616

Kalau teman jalan-jalan pergi alor star, ada satu tempat makan yg wajib teman singgah. Kalau tak singgah macam tak lengkap je cuti teman.

Kalau tengok kedai makan ini dari jauh, macam nak roboh je.. dah la tepi market… bau ikan…  Dinding pun tak de.. meja tak teratur…

Tapiii… makananya memang best gila… semua lauk dimasak bila kita tempah. Ikan segar dari laut. Rempah gulai resepi turun temurun…  Bila masuk kat mulut je perrhhhh terasa manis ikan tu.. memang power.. teman sorang je belasah 5 ekor ikan kembung.. makan tak ingat org sebelah… dah macam makan tengah hari.

Teman rasa la… gulai tu dia punya rempah guna batu geling kot masa proses buat rempah. lain macam rasanya.  Nampak gulai tu cair tp bila dah rasa.. terasa segala macam rempahnya. sedap sangat..

Ini lah tempat gerainya,  Kak Yang Gulai Termenung. Kedai kak yang nie penuh dgn pelanggan.. siap ada yg sanggup tunggu tempat duduk. Sapa lambat nasib la.

Apa yg bestnya kat kedai kak yong ini, kita boleh beli sotong atau udang kat market. Tak de la jauh sgt. Sebelah je. Beli kat situ kemudian surung kedai ini masak.

Bayangkan sotong yg baru ditanggap oleh nelayan, pastu kita beli dan terus masak.. dah masak terus makan  perrhhhh.. nikmatttt…

Tp sayang teman tak beli.. teman tak tau boleh buat macam tu. Jd teman order je ikan temenung. Itu pun dah nikmat.. tak pe next time teman dtg lagi alor setar teman singgah lagi.

Dari tempat duduk teman, dah boleh nampak org keluar masuk ke market beli ikan. Banyak pilihan ikat segar yg kita boleh kita beli

Advertisements